Interjú Sándor-Kovács Dórával, az NTK új ügyvezetőjével

Sándor-Kovács Dóra, NTK ügyvezetője

Melyek a legfőbb céljaid, amiket szeretnél a Nemzeti Tehetség Központtal megvalósítani?

Magyarország gazdasági megerősödése a tudás- és képességigényes ágazatok fejlesztésével valósulhat meg. Kulcsfontosságú, hogy a kiemelkedő teljesítményre képes fiatalok tehetsége felszínre kerüljön, tehetségüket gondozzuk és ösztönözzük kibontakozásukat. Ennek érdekében megalkottuk az NTK Tehetség Stratégiáját, egy nyitott átlátható rendszert, mely segíti a fiatal tehetségeket és motiválja, ösztönzi a tehetséggondozás folyamatában részt vevő szereplőket. Munkánk során a tehetséggondozás folyamatának minden fázisában szeretnénk támogató programokat szervezni. Első lépés, hogy megtaláljuk, azonosítsuk a tehetségeinket, ebben a fázisban nagyban építünk a részben már rendelkezésre álló tehetségmérési rendszerünkre, valamint a szervezethez újonnan érkezett Tanítsunk Magyarországért programra, amellyel a lemorzsolódást tudjuk csökkenteni.   Ezután a tehetségek fejlesztésére kerül a hangsúly, amelyet országos hálózatban szeretnénk erősíteni az egyre bővülő Minősített Tehetséggondozó Műhelyekkel és képzési rendszerünkkel. Harmadik fázisban, arra koncentrálunk, hogy a legtehetségesebb fiatalok szintet lépjenek, kibontakozzon tehetségük.  

Melyek azok a célok, amelyeket speciálisan a Talent Kapital Hungary projekttel szeretnél elérni?

A tehetséggondozás egy hosszú folyamat, amit akkor is támogatnunk kell, amikor a tehetségek már kibontakoznak. Az NTK ezért fontosnak tartja, hogy a TKH a hazai Start programmal egymást támogatva egy tehetséggondozó inkubációs teret hozzon létre, amelynek külföldi, nemzetközi lábát a TKH biztosítja. Az idei évtől tervezetten nemcsak az Egyesült Királyságból, hanem szerte Európából: Hollandiából, Németországból és Ausztriából is csatlakoznak a közösségünkhöz, amelyet a TKH projektünk hivatott felépíteni. Célunk, hogy a külföldön tanuló magyar fiatalok egy aktív és támogató közegben tudjanak fejlődni, gazdagodni és kapcsolódni.  

Melyek az első két hónapod kezdeti sikerei?

Egy intenzív időszak után vagyunk, amelynek első közös sikere egyértelműen a fentebb felvázolt stratégiánknak a közös megalkotása volt. Épp ezért örülök, hogy lehetőségünk nyílt a felsőörsi Központunkban egy közös csapatépítőn tovább folytatni ezt a gondolkodást, kicsit jobban megismerni egymást, az újonnan érkezett kollégákat és külön örömmel töltött el, hogy kollégáim hatalmas energiákkal vetették bele magukat a projektek közötti szinergiák keresésébe. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!
A honlapon feltüntetett adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.