9D532D9B-A446-47BE-B10C-56F3F400B1EE

Hogyan hoz össze egy magyar tehetségközpont londoni és hollandiai fiatalokat?

Néhány nappal ezelőtt egy nagyon izgalmas networking eseményre utaztunk Hollandiába, melyet kibővítettünk egy hangulatos amszterdami Meetuppal. Az időjárással nagy szerencsénk volt, mert úgy hallottuk, hogy errefelé igen ritkán süt ki a nap, mi azonban  szép időre érkeztünk meg Amszterdamba. Ez egy csodás város, tele energiával, izgalommal. Gondolok itt arra, hogyan segítettek a száguldó biciklisek  feleleveníteni  a tesi órák ugrógyakorlatait; és a sok itt tanuló magyar fiatalra, akik örömmel mutatták be nekünk, melyek a holland ételkülönlegességek, illetve mit takar a “lekker-life”. Ezúton is köszönjük! 

Másnap vonatra pattantunk, hogy részt vegyünk a Hungarian Yourth Association eseményén Hágában, ahol szintén magyar fiatalokkal találkozhattunk,  akik itt építhették kapcsolati hálójukat, és az előadók révén olyan izgalmas témákkal ismerkedhettek meg, mint az esélyegyenlőség, az üzleti  élet és a kutatás Hollandiában.  Az eseményt a Magyaroszági Nagykövetség Külgazdasági Irodájában tartották egy kellemes környéken. Ahogy szállingóztak be a fiatalok, mindenki elsőként a Nagykövetség szakácsa által sütött tipikusan magyar apró süteményekre repült rá, csillapítva az éhségük mellett a honvágyukat is egy kis friss ropogóssal.  Az elégedett hümmögések és a húsvéti menük felelevenítése gyorsan elindította beszélgetést a fiatalok között, akik közül mindenki egyik vagy másik nívós holland egyetem hallgatója volt.  

A szervezők bemutatkozása után elkezdődtek a prezentációk, ahol Dr. Lippényi Zoltán szociológus beszélt a nemek közti munkahelyi egyenlőtlenségekről,  Pápai Edit külgazdasági attasé a holland életről, Gergely Bence pedig edtech kutatását mutatta be a kíváncsi hallgatóságnak 

Az esemény nagyon jó hangulatban telt, örülünk, hogy sok Hollandiában élő fiatallal tudtunk beszélgetni, nagyon sok hasznos infot gyűjtöttünk arról, hogy mire van szüksége a külföldön élő fiataloknak.  Mi így összegeznénk az elhangzottakat: 

  1.  Több online találkozót: Nagyon jó volt látni a fiatalok lelkesedését a programjainkkal kapcsolatban és a nyitottságot arra, hogy kapcsolódjanak Angliában tanuló/dolgozó fiatalokkal. Ezt természetesen jegyzetbe vettük, és a jövőben igyekszünk számos ilyen programmal szolgálni. 
  2. Közösségi média csoportokat: Számos inspiráló ötletünk támadt arra, hogyan tudunk online közösséget építeni, és ennek az egyik leghatékonyann módszere a közösségi média felülete. Létrehoztunk egy csoportot a LinkedInen, ahol szeretnénk egy nemzetközi hálózatot kiépíteni azoknak, akik az üzleti élet bármilyen területén szeretnének kapcsolódni, tanulni egymástól, kérdezni vagy megosztani tapasztalatokat. Csatlakozzatok a csoporthoz az alábbi ezen a linken.
  3. Praktikus és gyakorlatias képzéseket: Hogyan néz ki egy jó CV? Mi egy motivációs levél legfontosabb üzenete? Hogyan szólalj fel a munkahelyeden? Milyen programokkal tudod magadat fejleszteni? Hogyan mendezseld hatékonyabban az idődet? Ez mind olyan problémafelvetés, amit a fiatalok megosztottak velük, és amiben a legtöbb segítséget várják. A közösségépítés mellett nagyon nagy hangsúlyt fektetünk azokra a szakmai programokra, amelyek segítik a kortárs munkaerőpiacon való érvényesülést és a modern élet kihívásai közötti navigálást 
  4. Otthoni munkalehetőségeket: Aki valaha élt külföldön, az tudja igazán, hogy milyen nehéz a honvággyal megküzdeni, milyen sok dilemmával kerülünk szembe, például mikor mérlegelni kell, hogy jöjjek vagy maradjak. Ilyenkor a kulcsszó, ami a legtöbbünkben felmerül: a lehetőség. Ez ugyan mindenkinek mást jelent, az biztos, hogy a jövőben a lehető legtöbb lehetőséget  fogjuk nektek bemutatni, kezdve az álláslehetőségekkel különböző projektekig, amelyeket nagy cégek vagy akár startupok kínálnak. 

Összegzésként még egyszer nagyon köszönjük a HYA-nak a lehetőséget,  és minden készséges fiatalnak, akik eljöttek az amszterdami Meetupunkra és válaszoltak kérdéseinkre a hágai eseményen! Örülünk, hogy megismerhettünk benneteket, és a jövőben reméljük, még sok ilyen közös gondolkodás során tudunk találkozni, hogy tovább építsük a tehetséges magyarok nemzetközi hálózatát. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!
A honlapon feltüntetett adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.