Nyári gyakornokság a Citi-nél

Kedves Olvasók! Ezen blogon keresztül szeretnék nektek mesélni a Citi-nél töltött nyári gyakorlatomról. Ha hasonló cipőben jársz, mint én tavaly és még nem tudod, hogy milyen gyakornoki pozíció keretein belül szeretnéd az egyetemen megszerzett tudásod gyakorlatba ültetni, akkor szánj 3 percet ennek a bejegyzésnek az elolvasására.

Én tavaly fejeztem be első évemet a University of Amsterdam Economics and Business Economics szakán. Az első tanév során nagyon sok új impulzus ért, nehéz volt számomra eldönteni, hogy mibe ássam bele magam igazán. Ekkor merült fel bennem, hogy egy gyakornoki program segíthet más nézőpontból megvilágítani az előadásokon elsajátított tudást és számomra is iránytűként szolgálhat az egyetemen történő további specializálódás kérdése során.

A keresgélés közben rádöbbentem, hogy elsős egyetemistaként nagyon nehéz releváns gyakornoki pozíciót találni. A legtöbb cég sok olyan előfeltételt támaszt, amelynek nehéz megfelelni. Sok esetben követelmény volt, hogy már legalább négy befejezett szemeszterrel rendelkezzek. Amikor megtaláltam a Citi gyakornoki pozícióit, egyből azt néztem, hogy ők „szóba állnak-e” elsőéves hallgatókkal. Örömmel jelentem: igen, szóba állnak!

A jelentkezést a Workday nevezetű platformon kellett megkezdenem a Finance Intern pozícióhoz. A jelentkezőknek ide kell feltölteniük különféle, a jelentkezés megkezdéséhez szükséges adminisztratív adatokat. Ezt követően minimum két interjúra érdemes számítani. Ebből az egyik a HR-el, a másik a potenciális jövőbeli menedzserrel zajlik. Az embernek érdemes olyan alapvető kérdéseket átgondolni magában az interjúk előtt, mint például: Miért jelentkeztem az adott pozícióra?
Miért pont a Citi-t választottam?
Hogyan tudom az egyetemen megszerzett elméletet hasznosítani a gyakornokság során? Ezek elég triviálisnak hangzanak, de ha ezeket a kérdéseket magunknak se tudjuk egyértelműen megválaszolni, akkor könnyen rosszul sülhet el az interjú. Mindenképpen számítani kell „szakmai” kérdésekre is. A finance területre jelentkezőknek azt ajánlom, hogy ismételjék át a könyvelés és pénzügy tárgyaik során tanultakat, és akkor nem érheti őket meglepetés.
Engem a Balance Sheet különböző komponenseiről, illetve alapvető banki működést érintő témákról kérdeztek. Az interjúk nagyon jó hangulatban zajlottak és mindenki nagyon barátságos és segítőkész volt, szóval nincs mitől tartani.

Én a nyár folyamán a Regulatory Reporting csapatot erősítettem. Ezek a csapatok előre meghatározott országokra szakosodnak és azokról készítenek változó rendszerességgel riportokat. Az én csapatomhoz Luxemburg és Franciaország tartozott. Könnyű volt beilleszkedni a csapatba a Buddy programnak köszönhetően. Az új kollégákra, gyakornokokra kifejezett figyelmet fordítanak, hogy minél hamarabb komfortosan érezzék magukat az új közegben. A mindennapi feladatok mellett rendszeresen részt vettem a gyakornokoknak tartott képzéseken, ahol rendkívül érdekes tudást kaptunk a „szakterületünktől” független témákban. Fontos tisztában lenni, azzal, hogy a heti öt napból hármat kell az irodában tölteni, a maradék kettőt home office formában lehet teljesíteni. Ez nekem nagy segítség volt, mert nem kellett minden nap ingáznom Budapestre a lakóhelyemről.

Megközelítőleg 30 gyakornok volt a pénzügy csapatban. Rendkívül diverz volt a közeg, legalább tíz nemzetiség és megannyi ország egyetemein tanuló hallgatókból állt össze a csapat. A legtöbb gyakornok Hollandiában, UK-ben, illetve Budapesten tanult.

Én mindenkinek ajánlom a budapesti Citi-t. Remek hely gyakornokságra, különösen elsőévesek számára. A Budapesten tanulók számára ajánlom a tanév közben zajló off-cycle gyakornoki pozíciókat is. A Citi oldalán minden részletet megtaláltok az adott pozíciókkal és egyéb a Citi által szervezett eseményekkel, képzésekkel kapcsolatban.

Ha ezek után is maradna kérdésetek keressetek engem is bizalommal LinkedIn-en!

Pólik Ádám

Iratkozz fel hírlevelünkre!
A honlapon feltüntetett adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.